Cea mai asteptata perioada din an - Craciunul, este tot mai aproape si in acelasi timp ne intampina si sosirea iernii, a imaginii albe vazuta prin ochiurile ferestrelor, a serilor pline de caldura la gura sobei sau a semineului. O data cu venirea sezonului rece, ne pregatim si pentru incalzirea locuintelor, punand in functiune dispozitivele de incalzire ce ne asigura confortul termic mult dorit acasa.
Insa, inainte de pornirea focurilor in seminee, sobe, centrale termice pe gaz sau pe peleti si a altor echipamente termice, intodeauna este necesara o verificare a functionarii sistemului complet, dar mai ales verificarea cosului de fum, pentru prevenirea de incendii sau alte necazuri in locuinta! Pentru ca siguranta caminului si a familiei tale este pe primul loc! Statistic vorbind, cosurile de fum neprofesionale, improvizatiile la cos sau hornuri construite impropriu reprezinta principalele cauze ale incendiilor la locuinte rezidentiale...
Iata cateva aspecte si sfaturi profesionale de care trebuie sa ții cont si care sunt de o importanta vitala, pentru ca tu sa te bucuri de caldura si foc in liniste si siguranta in casa ta!
Iata, cele mai frecvente intrebari pe care trebuie sa ti le pui inaintea de aprinderea focului in sezonul rece pentru prevenirea incendiilor si pentru siguranta de acasa:
-> Ai un cos de fum profesional?
-> Verifici periodic cosul de fum?
-> Semineul sau soba sunt verificate anual?
Acestea sunt unele dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere in fiecare an, la inceperea sezonului rece. In continuare, dorim sa iti raspundem la aceste intrebari, oferindu-ti sfaturi si informatii care iti vor asigura prevenirea si siguranta caminului si familiei tale!
Ai un cos de fum profesional?
Cosul de fum este cea mai importantă componenta a sistemului de incalzire al casei, de aceea alegerea unui cos de fum profesional de la o companie specializata si certificată este cea mai buna si mai sigura! De ce? Pentru ca este una dintre cele mai frecvente cauze ale incendiilor! Iar in functie de tipul de cos de fum profesional, calitatea si modul de instalare al acestuia depinde si siguranta noastra de acasa!
Optand pentru un cos de fum profesional, vei evita problemele legate de condens, coroziune si tiraj. In plus, trebuie sa stii ca instalarea incorecta a hornului la casa sau folosirea lemnelor umede sunt un adevarat pericol - iar conform statisticilor sunt unele dintre cauzele care declanseaza un incendiu. Cosurile de fum profesionale recomandate de noi sunt fie hornurile ceramice zidite, fie cosurile de fum din inox. Acestea indeplinesc toate standardele in constructie, precum si normele legale in vigoare privind prevenirea de incendiu in locuinta si incalzirea casei in siguranta.
Verifici periodic coșul de fum?
Pentru curatarea cosului de fum trebuie sa apelezi la personal specializat, iar acest lucru trebuie facut de doua ori pe an cel putin - la inceputul sezonului rece si la sfarsitul acestuia! Unul dintre cele mai intalnite cauze in izbucnirea unui incediu la casa are la baza sa lipsa verificarii, mentenantei si a curatarii in mod regulat a cosului de fum - pentru ca acestea sunt infundate cu funingine si alte reziduri care rezulta in urma utilizarii lor in sezonul rece.
Pentru o buna funcționare a semineului, a sobei sau centralei termice, curatarea canalului de evacuare a hornului este esentiala! Totodata, randamentul si eficienta sunt conditionate tot de intretinerea curecta si de curatarea cosului de fum. Deci, chiar daca ai realizat acest proces acum la inceputul sezonului, trebuie repetat si la sfarsitul sezonului rece - si trebuie reluat la inceputul urmatorului sezon rece, pentru a te asigura ca hornul casei este functional si nu exista anumite blocaje sau chiar fisuri. In caz contrar, depunerile pot cauza grave probleme de functionare sau chiar autoaprinderea cosului ori cazuri de incendiu paguboase datorate hornului infundat.
Semineul sau soba ta sunt verificate anual?
Si in privinta verificarii semineului sau a sobei, acest proces de prevenire si siguranta trebuie facut de cel putin 2 ori pe an. Apeleaza doar la personal specializat si autorizat, cosari cu experienta in acest domeniu pentru a vertifica, inspecta si curata interiorul semineului sau al sobei. In plus, o curatare corespunzatoare a semineului de catre un hornar cu experienta ii asigura o durata de viata indelunga si nenumarate seri de povesti si caldura in fata focului.
Absolut orice dispozitiv termic: semineu, soba pe lemne sau centrala termica, daca e curatat, reprezinta un pas important pentru a evita un incendiu, dar si pentru a realiza o ardere cat mai curata. De retinut, ca lemnul pentru ars trebuie sa aiba un continut scazut de umiditate de maximum 20% - de aceea, trebuie folosit numai lemn uscat.
Pentru ca semineul tau sa aiba o buna functionare, foloseste cantitatea de lemn specificata in instrucțiunile oferite de catre producator, pentru ca o cantitate de lemn mai mare nu inseamna mai multa caldura, ci doar temperaturi mai mari pe pe cosul de fum si pe evacuare - ceea ce cauzeaza o suprasolicitare inutila a intregului sistem de incalzire de acasa!
Cateva sfaturi in privinta cosului de fum:
- Inainte de alegerea unui cos de fum pentru casa ta, trebuie sa te documentezi si sa te informezi corect!
- Pentru ca hornul de fum este cel mai important element dintr-o instalatie termica, fiind si cel mai supus la temperaturi foarte ridicate, avand rolul de evacuator al gazelor toxice, acesta are un rol vital!
- Recomandarea noastra este sa alegi un cos de fum profesional samotat, un sistem de evacuare testat si certificat TUV la cele mai inalte standarde, un produs cu garantie si un producator pe care stii unde il gasesti in cazul unei probleme. Optand pentru un cos de fum izolat, te bucuri de o functionalitate mai buna si o durata lunga de viata!
Cel mai bun cos de fum pe care il comercializam in catalogul PEFOC si pe care il recomandam cu cea mai mare caldura este hornul ceramic triplustrat zidit, ce reprezinta o solutie de evacuare profesionala si trainica din: seminee, sobe pe lemne, centrale pe peleti sau pe gaz si alte dispozitive termice!
- Cosul de fum trebuie instalat si montat cu maxima atentie, pentru ca hornul este elementul cel mai expus solicitarilor extreme din procesul de functionare. De aceea, unul din sfaturile noastre pretioase este ca montajul hornului sa fie realizat doar de catre personal calificat si specializat in domeniu, ce iti garanteaza siguranta!
Te sfatuim sa tii cont de toate aceste recomandari, pentru ca familia si casa ta sa beneficieze de siguranta deplina!
Si mai mult de atat...ai nevoie de o accesorizare completa a semineului:
- Placa de protectie - protejeaza-ti pardoseua de scantei sau jar in timpul alimentarii sobei sau semineului tau. Poti alege ca placa sa fie din sticla securizata sau din tabla, cu asezare pe podea, diferite modele si dimensiuni, pentru ca tu sa te bucuri de siguranta deplina in caminul tau.
- Cos depozitare lemne - pentru o depozitare facila si sigura a lemnului in apropierea sursei termice
- Aparat pentru verificat umiditatea lemnului - conceput pentru a fi folosit in verificarea umiditatii interioare a lemnului inainte de ardere (astfel ai un plus de siguranta ca folosesti lemnul potrivit pentru o ardere corecta)
- Manusa termica - pentru asezarea lemnului pe foc in siguranta, prevenirea riscului de arsuri si pentru manipularea sigura a obiectelor fierbinti.
In final, alaturi de sfaturile de mai sus, dorim sa iti amintim ca depozitarea materialelor inflamabile trebuie tinute departe de sursele de foc, si mereu pastreaza distanta fata de alte obiecte pentru a evita orice posibil pericol.
Bucura-te de serile reci de iarna de jocul focului alaturi de cei dragi, facand alegeri intelepte, fara compromisuri sau improvizatii, metode de prevenire care-n final te pot costa siguranta caminului si a familiei tale, un incendiu sau un dezastru pagubos!