Asa cum obisnuim, la cumpana dintre ani, efectuam un raport al anului care tocmai s-a incheiat, in comparatie cu situatia anului precedent, atat in materie de vanzari, cat si in privinta tendintelor si a optiunilor clientilor in domeniul termic. Analizam ce si cat s-a vandut, spre ce s-au orientat clientii mai mult, comparativ cu anii precedenti, iar aceasta ne ajuta ca sa “citim” tendintele prezente si posibilele directii ale anului 2022 pe domeniile incalzire si outdoor (gratare)!
Retrospectiva anului care tocmai a trecut ne ajuta in egala masura pe noi, dar si pe meseriasii si pe colaboratorii nostri, deoarece multe dintre produsele comercializate de noi sunt puse in opera, instalate sau racordate de catre parteneri.
In cele ce urmeaza, dorim sa va prezentam atat cele mai mari cresteri si cele mai puternice tendinte care s-au manifestat in domeniul termic in anul 2021, cat si segmentele care au atins un nivel de plafon sau care se afla in scadere pe piata.
A. Cele mai mari cresteri in domeniul termic:
1. Semineele si sobele pe peleti – de 3x mai multe in 2021!
Aceste dispozitive moderne si relativ recent intrate pe piata au capatat teren in lumea termica datorita avantajelor majore pe care le prezinta: automatizarea, confortul sporit la utilizare, depozitarea facila a combustibilului, autonomia crescuta. In plus, procesul – e drept, lent – de educare a populatiei in domeniul termic, impreuna cu scolarizarile si cursurile organizate de PEFOC la nivel national au condus la popularizarea echipamentelor pe peleti. Pe scurt, oamenii au realizat ca exista alternative foarte accesibile si comode la variantele pe lemne si au ales seminee si sobe pe peleti!
Dispozitivele pe peleti sunt solutii fiabile de incalzire, atat pentru case si locuinte obisnuite, cat si pentru case de vacante ori cabane. Acest fapt se datoreaza automatizarii si posibilitatii de controlare a echipamentelor de la distanta, prin tehnologie wi-fi, de pe orice smartphone sau tableta! Astfel, poti pregati atmosfera de weekend de la cabana chiar inainte ca tu sa ajungi acolo!
2. De 2 ori mai multe seminee modulare!
Pentru ca oamenii cauta confortul, lipsa deranjului si a santierului acasa, tot mai multi opteaza pentru un semineu modular prefabricat. De ce? Pentru ca se monteaza usor, de catre oricine, nefiind nevoie de meserias (decat la racordarea la cosul de fum), costurile sunt reduse, deranjul e ZERO, iar confortul e maxim.
In plus, semineele modulare au un design ultra-modern, astfel ca se potrivesc in orice tip de locuinta contemporana! Exista atat modele cu imbracaminte metalica, ce pastreaza stilul industrial, modern, cat si modele cu imbracaminte din piatra sau cu cahle ceramice decorative, ce amintesc de vechile sobe din teracota, in design vintage! Asadar, variantele sunt multe, la fel ca avantajele!
3. Sobele pe lemne – crestere de +90%!
Tot din categoria dispozitivelor termice foarte ravnite in anul care tocmai s-a incheiat fac parte si sobele pe lemne. Acestea nu necesita o constructie speciala, ci doar se pun pe pozitie si se racordeaza la horn. Costurile sunt astfel foarte reduse, nu se creeaza santier, deranj, clientul nu trebuie sa astepte dupa materiale sau sa fie dependent de manopera vreunui mester, iar racordarea la cos a unei sobe este nepretentioasa – se poate apela la un cos de fum cu diametru mic sau chiar la un cos de fum existent!
De ce opteaza romanul pentru o soba pe lemne? Pentru ca designul este foarte asemanator cu al unui semineu clasic pe lemne, performantele sunt apropiate, dar costurile sunt mult mai reduse, iar bataia de cap cu constructia si finisajul semineului dispare din peisaj! Astfel, costurile sunt mici atat la montaj, cat si la utilizare sau intretinere ulterioara!
Mentionam ca este al doilea an in care volumul sobelor se dubleaza, ceea ce ne indica faptul ca acest trend va continua cel mai probabil si in 2022, dar si in anii ce vor urma!
4. Gratarele premium la mare cautare – in crestere cu peste +80%!
Si in domeniul outdoor, al gatitului in aer liber, romanii au inceput sa aleaga calitatea – gratarele premium fabricate de branduri cu renume international, precum: Big Green Egg, OFYR, Weber etc. Pentru ca una este sa gatesti pe un gratar ieftin, din tabla, si alta este sa pregatesti delicatese pe un gratar profesional de calitate premium! Da, este o investitie mai mare, dar de cele mai multe ori este una pe viata!
Si pe acest segment de produse piata a devenit mai educata, iar in acest proces ne-am implicat si noi mai mult in 2021, organizand expozitii cu noua gama de gratare profesionale, degustari si evenimente/ ateliere de gatit, tocmai pentru ca clientul sa poata sa aiba experienta de “chef” inainte de a se decide ce gratar sa aleaga!
5. Semineele de decor – cu +80% mai multe!
Totalul de seminee decorative comercializate de PEFOC este de peste 14000 produse in 2021, insumand variante de seminee electrice si variante de bioseminee!
Semineele electrice isi continua ascensiunea puternica pe care au pornit-o in urma cu 2-3 ani, facand parte tot mai mult din topul preferintelor clientilor. Cresterea a fost influentata de 2 factori importanti. In primul rand, ca firma am hotarat adaptarea la noile trenduri de design interior si am introdus in catalog noi modele de seminee electrice pe nuante si culori deosebite, foarte cautate de clientii nostri pentru decorarea locuintei cu stil! In al doilea rand, am remarcat o tendinta in Romania de construire pe verticala (blocuri, vile cu apartamente) in detrimentul constructiei pe orizontala (casa, duplex), fapt ce orienteaza clientii tot mai mult inspre variante de seminee decorative. In plus, gama noastra a fost marita si prin introducerea semineelor decorative cu vapori de apa, care sunt niste dispozitive ultrarealiste, de efect, pentru cei care isi doresc cu adevarat un decor deosebit in casa lor sau in apartament!
Biosemineele raman si ele intre preferintele clientilor, iar daca cu un an inainte cresterea a fost de +125%, trendul s-a mentinut si in 2021 si credem ca se va mentine si in urmatorii ani. De ce? Pentru ca un biosemineu este foarte accesibil, usor de integrat in orice spatiu, nu necesita intretinere, iar pretul este mic, in comparatie cu restul dispozitivelor termice. Flacara adevarata si atmosfera speciala pe care o creeaza in orice incapere va mentine gama biosemineelor intre alegerile clientilor, chiar si al celor care deja au un semineu pe lemne montat, dar isi doresc si un biosemineu in dormitorul de la etaj sau in birou, de exmeplu!
6. Focare pentru constructia semineelor pe lemne – crestere constanta!
In privinta camerelor de ardere folosite pentru constructia de seminee pe lemne, se poate observa aceeasi crestere constanta de la an la an. In aceasta gama ne referim la focarele de fonta, la cele din otel samotate si la gama profesionala (PRO). Cresterile au fost chiar in ordinea in care vom mentiona aceste segmente de produs:
-Gama de focare PRO: aceasta gama este denumita dupa faptul ca produsele cuprinse in aceasta sunt profesionale, adica sunt peste nivelul standard. Oamenii aleg sa se indrepte spre astfel de produse de calitate inalta, cu specificatii mai bune, cu caracteristici si performante mai ridicate, ce ofera un randament crescut! Focarele din gama PRO au avut o crestere substantiala in ultimele 12 luni, de aproximativ +50%!
-Focarele din otel samotate: modelele de focare standard samotate au cunoscut o crestere de 30% in ultimul an. Acest lucru se datoreaza avantajelor pe care aceasta gama de focare seminee le prezinta, precum si faptului ca piata este mult mai educata in acest sens!
-Focarele din fonta: au cunoscut o crestere de +10% in 2021 - care este constanta in ultimii ani, dar acestea insumeaza dublul celor 2 categorii de focare de semineu prezentate anterior. Volumul mare de vanzari pe aceasta categorie de produse se datoreaza preturilor competitive, in comparatie cu un produs similar samotat, de exemplu.
7. Termosemineele pe lemne – o crestere contra trendului european!
Modificarile de preturi din piata termica ce au fost aplicate produselor datorita scumpirii energiei in 2021, au produs schimbari si in ceea ce priveste trendul de alegere al unui dispozitiv de incalzire pe lemne. Astfel, daca in ultimii ani, ne-am obisnuit cu o stagnare puternica sau chiar o scadere pe segmentul de termoseminee, iar preconizarile de la nivel european erau sumbre (speculandu-se chiar scoaterea lor de pe piata), acestea au revenit surprinzator ca o gama care se afla din nou in interesul clientilor!
Desi trendul european este in continua scadere, in Romania s-a cunoscut o crestere de +20% pe gama de termoseminee. Acest lucru, credem noi, se datoreaza dorintei romanilor de a incalzi intreaga locuinta, casa de vacanta sau cabana cu un termosemineu, nu doar livingul, acesta devenind o sursa de incalzire alternativa puternica, care capata teren in fata energiei pe gaz sau electrice.
8. Cosurile de fum – o crestere logica si asteptata!
Pentru ca oferim solutii complete de incalzire, nu doar focare si dispozitive termice, ci si solutii de evacuare, iar semineele au cunoscut o crestere mare, automat si cosurile de fum s-au vandut intr-un numar mult mai mare decat in anul precedent, iar cresterea a fost de peste +23%! Aici referinta noastra este legata de cresterea inregistrata pe segmentul de dispozitive pe combustibil solid (lemn, peleti).
Asadar, in anul care tocmai s-a incheiat, s-au vandut peste 7200 metri liniari de cosuri de fum profesionale. Cosul de fum ceramic ramane in continuare cea mai apreciata solutie de evacuare ca volum de vanzari, dar cosuri de fum inox cunosc cea mai mare crestere. In concluzie, trendul european pe acest segment de produs este prezent si la noi din plin: romanul se orienteaza spre cosurile de fum mai usoare (din inox), atat ca depozitare, cat si ca manipulare si usurinta la montaj, fapt ce se resimte si in pretul acestora.
9. Semineele de exterior – crestere de +40%!
Daca dispozitivele din interiorul casei au cunoscut cresteri substantiale in ultimul an, la fel este si in cazul semineelor de exterior. De ce? Pentru ca in contextul actual, romanii au ales sa petreaca mai mult timp in jurul casei vara si toamna, alegand sa decoreze si sa incalzeasca filigoria, terasa, foisorul sau balconul din spatele casei cu un semineu de exterior: incalzitor pe gaz, peleti, lemne, biosemineu de exterior, vetra de gradina tip fire pit, arzator incastrabil etc.
10. Semineele si sobele pe gaz – din nou in atentia romanilor!
Daca in anii trecuti aceste dispozitive termice au fost intr-o scadere accelerata, anul trecut acestea au revenit in atentia clientilor ca varianta mai confortabila si mai usor de utilizat, atat la casa, cat si la apartament!
Este de mentionat ca in vestul Europei, semineele si sobele pe gaz au o pondere mult mai mare, fiind foarte cautate de catre vestici. De aceea, era de asteptat ca acest trend sa reapara si in tara noastra pe piata termica. In prezent, cresterea pe acest segment este dubla, desi exista un volum mic de vanzari, care se datoreaza lipsei de experienta si de educatie a pietei in acest sens, precum si lipsei specialistilor instalatori (care pun in functiune dispozitivele pe gaz), deoarece principiul de montaj si functionare este foarte diferit fata de ceea ce inseamna sursele pe combustibil solid.
11. Accesoriile – in crestere proportionala!
Pentru ca toata piata termica a fost intr-o continua crestere pe mai toate segmentele de dispozitive termice, logic este ca si accesoriile au cunoscut o crestere proportionala, pe masura vanzarilor principalelor produse!
In aceasta gama de accesorii, absolut toate subcategoriile de produse au cunoscut cresteri mari si anume: elementele pentru distributie de aer cald, burlanele de legatura, grilele de aerisire, precum si materialele de constructie a semineului (placi, adezivi, plasa etc).
B. Scaderile resimtite in 2021 in domeniul termic:
Cu toate ca majoritatea segmentelor de produse au cunoscut puternice cresteri in anul care s-a incheiat, exista totusi o gama de produse care a fost in scadere. Este vorba de gama de seminee cu camera de ardere executata la fata locului. Ne referim aici la accesoriile si materialele folosite pentru punerea in opera a acestor tipuri de seminee (usi de semineu, clapete de fum, mortar, captuseala interioara etc.)
Aceasta scadere se datoreaza orientarii clientilor catre focare fabricate de producator, in dauna camerelor de ardere construite la fata locului, din urmatoarele motive: lipsa de meseriasi specializati pe acest segment de lucrari, costuri mai ridicate in multe cazuri, implicatii de santier sau deranj in locuinta, spatiu mai redus de amplasare.
Top 5 judete cu cele mai mari cresteri pe montajul de seminee in 2021:
- Bucuresti
- Cluj
- Ilfov
- Timis
- Suceava
In aceasta ordine, judetele de mai sus au cunoscut cea mai mare crestere in domeniul de montare si punere in functiune de echipamente termice in 2021!
In anul care tocmai s-a incheiat, firma PEFOC a vandut peste 5000 de camere de ardere, a realizat 7200 metri liniari de cos de fum ceramice sau din inox, a vandut peste 14000 de seminee decorative, la care se adauga accesoriile, componentele sau materialele necesare pentru montajul, buna functionare sau intretinerea acestora!
Privim cu incredere spre noul an, observand ca romanii sunt din ce in ce mai bine informati si mai educati in privinta incalzirii propriei locuinte. De asemenea, am sesizat si dorinta clientilor de a aborda solutii mai moderne sau neconventionale de incalzire (care sa depaseasca banala centrala pe gaz), alegand tot mai mult variante ECO sau SMART, automatizate, intuitive, care sa le aduca confortul dorit, dar si placerea de a vedea focul arzand in propriul camin!