Somn la gratar: cum il alegi, gatesti si servesti perfect

Vrei sa impresionezi la urmatorul gratar din curte? Alege somnul, un peste cu gust bogat, care se rumeneste perfect pe jar si aduce in farfurie combinatia ideala intre simplitate, savoare si traditie romaneasca. Usor de preparat si spectaculos la servire, somnul e alegerea care nu da gres atunci cand vrei sa iesi din tipare.

Cand vine vorba de peste la gratar, somnul la gratar e adesea trecut cu vederea in favoarea crapului sau pastravului. Totusi, cei care l-au incercat stiu ca somnul are un gust bogat, usor dulceag si o carne ferma care se comporta excelent pe gratar. Fara multe oase si cu un continut ridicat de grasimi sanatoase, somnul este ideal pentru o masa consistenta, gatita simplu dar cu personalitate.

Daca nu ai mai incercat pana acum peste somn la gratar, ai ratat o experienta culinara autentica romaneasca. Mai jos, iti explicam cum il alegi, cum il pregatesti, cu ce il servesti si, foarte important, pe ce tip de gratar il gatesti cel mai bine.

 

 

Cum alegi somnul potrivit pentru gratar


Un somn bun pentru gratar trebuie sa aiba carne ferma, piele curata, fara miros intepator. Ideal este sa alegi un peste intre 1,5 si 3 kilograme, suficient de mare incat sa aiba carne groasa, dar nu atat de mare incat sa devina greu de gatit uniform. Poti opta pentru trunchi taiat in rondele de somn la gratar sau pentru fileuri mai groase, in functie de preferintele tale.

Daca alegi varianta congelata, asigura-te ca nu e acoperit de un strat gros de gheata si ca a fost decongelat lent, in frigider, inainte de gatire.

 

Marinada si condimente pentru un somn savuros


Pentru ca aroma carnii sa iasa in evidenta, ai nevoie de o marinada simpla, dar eficienta. Somnul nu are nevoie de ingrediente sofisticate pentru a fi gustos, dar timpul de marinare este esential, intre 30 de minute si maximum 2 ore.

Poti folosi o combinatie clasica de ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi pisat, sare, piper si ierburi aromatice (cimbru, patrunjel sau rozmarin). Pentru o varianta mai exotica, poti adauga putin ghimbir ras sau sos de soia.

Important: evita o marinada prea acida sau prea sarata, care poate inmuia carnea prea mult sau ii poate altera textura. Daca vrei o textura frageda si un gust delicat, poti incerca si varianta de somn la gratar in folie de aluminiu, care pastreaza sucul si aroma in interiorul pestelui.

 

 

Cum gatesti somnul pe gratar


Somnul se gateste perfect pe un gratar cu carbuni, dar se descurca bine si pe un gratar cu gaz, daca vrei un control mai precis al temperaturii. Secretul este focul moderat, daca flacara este prea puternica, carnea se va arde la exterior si va ramane cruda in interior.

Asigura-te ca gratarul este bine incins si uns cu putin ulei inainte de a pune pestele. Poti folosi folie de aluminiu perforata sau o tava speciala pentru peste, ca sa eviti lipirea.

Daca ai un gratar de calitate, cu plita din fonta sau accesorii pentru peste, vei obtine o coacere uniforma, fara batai de cap. Un medalion de somn la gratar de 3-4 cm grosime are nevoie de 4-6 minute pe fiecare parte.

 

Reteta simpla: somn la gratar cu mujdei si mamaliguta

Ingrediente:

  • 800 g file de somn la gratar sau rondele
  • 3 catei de usturoi pisati
  • Zeama de la o jumatate de lamaie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Sare, piper, cimbru
  • Mamaliguta calda
  • Mujdei clasic cu apa si ulei

 

Mod de preparare:

  • Amesteca ingredientele pentru marinada si unge bine somnul. Lasa-l la frigider 1-2 ore.
  • Incinge gratarul la foc mediu si unge gratarul cu o pensula cu ulei.
  • Aseaza bucatile de somn pe gratar si gateste 4-6 minute pe fiecare parte.
  • Serveste alaturi de mamaliguta calda si mujdei.

 

Reteta somn la gratar este simpla, aromata si potrivita pentru orice ocazie, fie o cina in familie, fie un weekend relaxant in aer liber.

 

 

Garnituri care completeaza gustul


Somnul merge perfect cu garnituri simple. Mamaliguta este clasica, dar legumele la gratar, cum ar fi dovleceii, ardeii copti sau vinetele, ofera o varianta usoara si colorata. O salata verde sau de rosii poate echilibra grasimea naturala a pestelui si aduce prospetime in farfurie.

Daca vrei ceva mai consistent, cartofii natur cu patrunjel sau chiar cartofii copti in jar sunt alegeri excelente, mai ales pentru o masa de weekend in aer liber. Poti experimenta si o garnitura pentru somn la gratar inspirata din bucataria mediteraneana, cu orez cu legume sau couscous.

Pentru o varianta autentica romaneasca, incearca si o saramura de somn la gratar, preparata cu usturoi, ardei copti si rosii coapte. Servita cu mamaliguta fierbinte si verdeata proaspata, este un festin de arome

 

Gateste peste ca un profesionist cu echipamente potrivite


Gratarele moderne sunt special concepute pentru gatit uniform, indiferent daca folosesti carbuni, gaz sau lemn. Pentru preparate din peste, recomandam modelele care pot fi adaptate cu accesorii dedicate: tavi perforate, suporturi pentru peste sau plite din fonta. Astfel, obtii control deplin asupra temperaturii si un rezultat final suculent si bine rumenit.

Fie ca alegi un gratar de curte clasic sau un model compact pentru terasa, echipamentele de la pefoc.ro iti transforma experienta culinara intr-una placuta si eficienta. In plus, poti comanda rapid si accesoriile potrivite pentru preparare somn la gratar, fie ca preferi file, rondele sau peste intreg. Echipa de specialisti ofera recomandari si sfaturi utile, ajutandu-te sa alegi cele mai bune produse care sa se potriveasca nevoilor tale.

 

 

Somnul la gratar este o alegere excelenta pentru oricine doreste sa aduca un plus de savoare si autenticitate mesei in aer liber. Cu o pregatire corecta, o marinada echilibrata si atentie la detalii, acest peste surprinde prin gustul sau bogat si textura frageda. Indiferent de tipul de gratar pe care il folosesti, accesoriile potrivite si cateva trucuri simple pot transforma fiecare preparare intr-un adevarat festin. Asadar, nu ezita sa experimentezi cu somnul pe jar si sa te bucuri de momente speciale alaturi de familie si prieteni, in jurul gratarului, cu preparate pline de traditie si savoare.

Categorii recomandate