Pui intreg picant gatit in stil indian pe gratarul Big Green Egg [reteta video]

Iti prezentam reteta super delicioasa pentru gatirea unui pui picant intreg in stil indian pe gratarul Big Green Egg!

O metodă rapida pentru a face un pui intreg pe gratarul Big Green Egg este gatirea lui in stil indian. Aceasta implica dezosarea puiului, astfel incat sa se aseze pe grilajul gratarului, care accelereaza procesul de gatire. Gatitul indirect al puiului, adica cu deflectorul convEGGtor amplasat intre grilaj si flacara, previne arderea si confera carnii un gust delicios (de prajit) si o textura frageda si delicata. Iata reteta video aici:

Ingrediente pentru pui:

   - 1 pui de porumb (aprox. 1 kg)
   - 4 capete de patrunjel (optional)

 

 

Mix pentru condimentare:

 

   - 2 căței de usturoi
   - 1 lingurita pudra de ghimbir
   - 1 lingurita pudra de curry
   - 1 lingurita pudra de boia afumata (dulce)
   - 1 lingurita pudra japoneza cu 7 condimente sau ½ lingurita pudra de ardei iute
   - 1 lingurita sare de mare
   - 4 linguri de ulei de masline

 

 

 

ETAPA PREGATIRII IN AVANS

 

- Taie pielea si carnea din jurul picioarelor, la aproximativ 4 cm de la capat si indeparteaza carnea. Aseaza puiul pe tocator. Felieaza in piele de-a lungul coloanei vertebrale. Taie aripioarele de pe ambele parti, sub piele, iar apoi decupeaza-le in jurul sternului, pe care il indepartezi. In cele din urma, taie aripile si pielea libera de pe gatul puiului.
 

- Pentru condimentarea prin frecare, curata si toaca marunt usturoiul. Se amesteca ingredientele pentru condimentare si se acopera puiul cu ele. Pune puiul la frigider si lasa-l la marinat timp de 1 ora.

 

 

GATIREA PROPRIU-ZISA

 

- Aprinde carbunele în Big Green Egg si incalzeste-l cu deflectorul convEGGtor inauntru, cu tigaia de picurare dreptunghiulara sub grilajul din fonta, la o temperatura de 180 °C. Scoate puiul din frigider si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei.
- Aseaza puiul, cu pielea in jos, pe grilaj si inchide capacul EGG-ului. Lasa puiul sa se gateasca pana cand atinge o temperatura interioara de 75-76 °C. Poti masura temperatura introducand acul termometrului cu citire instantanee in partea cea mai groasa a coapsei.
- Mai gateste puiul timp de 1 minut si pe partea cu carne, iar apoi scoate-l din EGG.
- Aseaza puiul pe un tocator, lasa-l sa se odihneasca aproximativ 5 minute si apoi taie-l in bucati.

 

 

ACCESORII NECESARE pentru gratarul BIG GREEN EGG:

 

- deflectorul din ceramica convEGGtor

- tava dreptunghiulare de picurare

- grilajul din fonta

- termometrul cu citire instantanee