Cum pregatesti un curcan pe gratar?

Cand vine vorba de gatirea corecta a unui curcan delicios pe gratar, procesul de preparare al carnii este desigur o etapa importanta, insa si mai important devine grill-ul pe care il utilizezi. Carnea de curcan, spre deosebire de alte tipuri de carne, necesita o gatire lenta si in profunzime, iar dispozitivul ales pentru prepararea acestei carni trebuie sa fie unul profesional si care permite ca alimentele sa fie patrunse atat pe interior, cat si sa isi formeze o crusta crocanta si delicioasa la exterior! 

 

Fa cunostinta cu gratarul Smokey Mountain Cooker, produs si comercializat de faimosul brand Weber si care dispune de experienta indelungata in furnizarea de gratare profesionale pe piata termica. Astfel, cu ajutorul unui asemenea gratar, ai sansa de a gati curcanul perfect, de a obtine o textura fina a carnii, o aroma inconfundabila si un preparat gatit ca la carte! Asadar, in cele ce urmeaza iti punem la dispozitie reteta secreta si modul de preparare pentru gatirea unui curcan pe gratar ce va satisface gusturile tuturor invitatilor sau prietenilor si, care la final, te vor considera un adevarat chef !

 

 

Reteta pe care ti-o prezentam in continuare este ideala pentru a incanta gusturile a 7-8 persoane si contine urmatoarele:

 

1 curcan de cca. 6 kg proaspat sau decongelat

½ cana de unt nesarat 

1 lingura de rozmarin proaspat, maruntit

1 lingura de cimbru maruntit

1 portocala cu zeama, facuta bucati

ulei de masline

sare si piper

 

Primul pas consta in a amesteca untul, care ar trebui sa fie la temperatura camerei, impreuna cu rozmarinul si cimbrul. In continuare urmeaza pregatirea curcanului. Mai exact, cu ajutorul unor foarfece pentru carne, se indeparteaza cu grija varfurile aripioarelor.

 

Urmatorul pas reprezinta indepartarea pielii de pe pieptul curcanului, incepand cu partea inferioara a cavitatii si avansand usor spre gat. Este esential ca acest proces sa fie realizat cu grija, astfel incat pielea sa nu se rupa sau sfasie. Acum ca pielea a fost indepartata cu succes, continuam cu tamponarea curcanului cu prosoape de bucatarie din hartie pana cand acesta este complet uscat.

 

 

Mic tip: Pentru a obtine o crusta cat mai crocanta, iti recomandam sa lasi curcanul descoperit in congelator pe timpul noptii!

 

Ultima etapa din prepararea curcanului este data de condimentarea partii exterioare cu sare, piper si zeama de portocala, urmand ca acesta sa fie uns cu uleiul de masline.

 

Pregatirea gratarului Weber Smokey Mountain Cooker

 

Dupa cum am mentionat si anterior, pe cat de important este procesul corect de preparare a carnii de curcan, pe atat de esentiala este si pregatirea corespunzatoare a gratarului! In cele ce urmeaza, iti punem la dispozitie pasii necesari pentru un rezultat care sa intreaca toate asteptarile: 

 


 

  1. Incepe cu dezasamblarea gratarului Weber Smokey Mountain Cooker si umple inelul de foc cu bricheti pana la jumatate din cantitatea acestuia (cantitatea de bricheti aproape ca va acoperi primul strat de cercuri ale inelului). 


 

  1. Umple pe jumatate un aprinzator carbuni Weber cu bricheti si aprinde-i cu ajutorul unor cuburi de aprindere. 


 

  1. Din moment ce gratarul este incins, nu este nevoie de adaugarea unei cantitati de apa in tigaie. O scurta recomandare la acest pas ar fi acoperirea tigaii cu folie de aluminiu, astfel incat procesul de curatarare sa fie unul mai facil. 


 

  1. Atunci cand carbunii din aprinzator au capatat o culoare cenusie si sunt gata incinsi, acestia se arunca peste carbunii neaprinsi din vatra smoker-ului Weber, urmand sa fie lasati asa pentru o perioada de 10-15 minute.


 

  1. Acum urmeaza reasamblarea smoker-ului! In cazul in care planuiesti sa prepari o zeama de carne, asigura-te ca aplici o folie de unica folosinta pe grilajul inferior al smoker-ului. 


 

  1. In continuare, se gateste curcanul la foc mediu, la o temperatura cuprinsa intre 150-170 ℃. Pe masura ce temperatura smoker-ului avanseaza spre 150 ℃, aseaza curcanul pe grilajul superior al gratarului. Iti recomandam sa utilizezi un suport prindere Weber Connect Smart Grilling Hub, astfel incat sa poti monitoriza in mod constant temperatura interioara a smoker-ului! 


 

  1. Inchide capacul superior si deschide usa de alimentare din fata pentru a plasa intre 2-3 bucati de lemn deasupra carbunilor incinsi. Iti recomandam sa optezi pentru tipuri de lemn de esenta mai dulce, cum ar fi mar sau cires, deoarece o specie mai dura poate fi prea puternica si poate altera gustul carnii.

 

  1. Asigura-te ca focul nu arde mult prea tare, iar daca acesta este cazul, inchide la jumatate gurile de aerisire inferioare. In cazul in care gatesti curcanul intr-un anotimp mai rece si vrei sa mentii temperatura ridicata, iti recomandam sa mai adaugi un surplus de pana la 8-10 bricheti neaprinsi la fiecare ora. 


 

  1. Pentru gatirea corespunzatoare a fiecarui kilogram de curcan, este nevoie de un timp de gatire de pana la 15-18 minute, iar pentru a obtine rezultatul perfect, partea cea mai adanca a pulpei de curcan ar trebui sa aiba o temperatura de 70-75 ℃!

 

 

Prin urmare, acum detii reteta secreta pentru gatirea pefecta a unui curcan pe gratarul Weber Smokey Mountain Cooker! Urmand fiecare pas cu o atentie deosebita, atat in ceea ce priveste prepararea carnii de curcan, cat si pregatirea corespunzatoare a smoker-ului, intregul proces va avea un rezultat de succes, iar carnea va capata o aroma inconfundabila, o textura moale si o crusta crocanta si delicioasa!