Pe Foc

Seminee sau semineuri? Care este pluralul corect pentru semineu, conform DEX?

Probabil si tu ai stat putin pe ganduri, nestiind care este varianta corecta! Sau poate in zona de unde provii se foloseste doar o varianta.

 

Activand in domeniul termicelor si de incalzire a caselor de peste 2 decenii, ne confruntam des cu aceasta intrebare din partea clientilor, sau sunt cazuri in care chiar suntem corectati pe retelele de socializare, ori telefonic referitor la forma “corecta” a pluralului pentru „semineu”.

 

 

Oameni din diferite parti ale tarii isi sustin "pluralul lor”, insa haideti sa vedem care este varianta corecta pentru pluralul „semineu”.

 

“Semineu” provine din francezul “cheminee” iar conform Dictionarului explicativ al limbii romane (Dex), ambele variante sunt CORECTE.
 

Astfel, atat “seminee”, dar si “semineuri” pot fi folosite cand fac referire la “soba joasa, mare, zidita in perete, cu vatra larg deschisa; in care se pot arde butuci mari si in care fumul, trecand direct in cos, nu-i infierbanta peretii; camin.”

 

Nu conteaza ca preferati sa spuneti seminee sau semineuri, ceea ce conteaza este ca la noi gasiti si seminee si semineuri pe lemne, gaz sau electrice, dar si decorative, pe bioetanol impreuna cu accesoriile potrivite.

 

O fotografie care ilustreaza constructia moderna a doua seminee sau... semineuri! :)