ABT la gratar – reteta legendara Atomic Buffalo Turds perfecta pentru orice grill

Ai incercat mici, coaste, burgeri, poate chiar brisket… dar stiai ca in comunitatea grataragiilor din America, cel mai cerut aperitiv nu e friptura, ci… ABT? Da, ABT – adica Atomic Buffalo Turds, o combinatie nebuna de ardei iuti umpluti cu branza si carnaciori, inveliti in bacon si gatiti lent la fum, care starnesc aplauze la fiecare gratareala serioasa.
Daca vrei ceva total diferit fata de ce se face la mesele de weekend, ceva care sa te scoata din multime si sa spuna: "Omul asta chiar stie gratar!", atunci ABT e pentru tine. Aceste mici bijuterii culinare sunt echilibrul perfect intre sarat, picant, cremos si afumat, o explozie de gusturi care transforma orice intalnire la gratar intr-un eveniment memorabil.

 

Ce sunt de fapt ABT-urile?

ABT-urile sunt jumatati de ardei umpluti cu crema de branza si carnaciori, infasurati in bacon, apoi gatiti lent pe gratar cu capac, pana devin aurii, afumati si crocanti. Secretul sta in gatirea indirecta si in rabdarea de a-i lasa sa se afume incet, dezvoltandu-si aromele complexe care ii fac atat de dependenti.
Numele poate sa para ciudat, dar dupa primul ABT, vei intelege de ce sunt considerati "atomici", explozia de gust este cu adevarat spectaculoasa. Si nu te lasa pacalit de nume, nu au nicio legatura cu buffalos sau alte lucruri dubioase, ci sunt pur si simplu cea mai inovatoare gustare de gratar pe care o poti face.

 

Ingredientele pentru 20 de bucati perfecte

Pentru ardei si umplutura vei avea nevoie de 10 ardei jalapeno sau ardei romanesti usor iuti, ori ardei kapia mici daca preferi ceva mai bland. Crema se face din 200 de grame de crema de branza naturala, 100 de grame de cascaval ras fin, o lingurita de praf de usturoi, jumatate de lingurita de boia afumata si jumatate de lingurita de piper negru.
Pentru proteina, ai nevoie de 10 mini-carnaciori afumati, taiati in doua; cabanosii functioneaza perfect, dar poti folosi orice carnaciori mici afumati pe care ii gasesti. Exteriorul se face cu 20 de felii de bacon afumat crud si 20 de scobitori pentru fixare.
Ustensilele pentru gratar necesare includ un gratar cu capac, o tava de aluminiu sau tava perforata pentru gratar, optional chipsuri de lemn pentru afumare si o pensula de grill. Un termometru nu e obligatoriu, dar te ajuta sa obtii rezultate constante.

 

 

Pregatirea pas cu pas – secretele succesului

Primul pas este curatarea ardeilor. Spala-i si taie-i pe lung, in jumatati egale, apoi cu o lingurita scoate semintele si nervurile. Daca vrei picant, lasa putin din interior, daca vrei soft, curata complet. Ideea e sa obtii niste "barcute" perfecte pentru umplutura.
Pentru crema, amesteca intr-un bol crema de branza cu cascavalul ras, usturoiul pudra, boiaua afumata si piperul. Aici poti adauga si un strop de sos BBQ pentru o nota dulce-afumata suplimentara, care se potriveste perfect cu baconul.
Asamblarea e partea distractiva. Umple fiecare jumatate de ardei cu crema, pune deasupra un mini-carnacior, apoi ruleaza fiecare bucata in bacon astfel incat sa acopere totul. Fixeaza cu o scobitoare si ai grija ca baconul sa nu fie prea gros, altfel nu se va rumeni frumos.

 

Gatirea perfecta – zona indirecta e cheia

Pregatirea gratarului e cruciala pentru succesul ABT-urilor. Incalzeste gratarul la 160-180°C si pregateste doua zone: zona directa cu foc sub gratar si zona indirecta fara foc direct unde vei pune ABT-urile. Optional, presara chipsuri de lemn umezite pe jar pentru un fum autentic care le va da acea aroma inconfundabila.
Pentru gratare Ofyr, asaza un clopot de fonta deasupra tavii ca sa creezi efectul de cuptor si pozitioneaza tava lateral, pe zona calda dar nu direct pe flacara. Secretul e gatirea lenta si indirecta, nu le coace niciodata la foc direct pentru ca baconul se arde iar crema curge.
Pune ABT-urile in tava de aluminiu sau direct pe o tava pentru gratar, asaza tava in zona indirecta a gratarului, inchide capacul si gateste timp de 60-90 de minute. Verifica dupa 45-60 de minute, baconul trebuie sa devina rumen si crocant, iar branza trebuie sa fi fiert usor fara sa curga. Daca ai termometru, interiorul trebuie sa ajunga la 70-75°C.

 

Finalizarea si servirea

Lasa ABT-urile 5 minute pe gratarul stins sau pe farfurie sa se odihneasca. Acest pas e important pentru ca aromele sa se stabilizeze si temperatura sa devina perfecta pentru consum. Scoate scobitorile inainte de servire si pregateste-te pentru reactiile invitatilor.
Pot fi servite ca gustare, starter sau garnitura langa friptura. Aspectul lor e spectaculos cand tai baconul crocant si curge branza fierbinte, iar gustul e cu adevarat memorabil.

 

Variante creative pentru gusturi diferite

Daca vrei ceva mai soft, foloseste ardei kapia in loc de jalapeno. Pentru o varianta mai gourmet, inlocuieste carnaciorul cu mozzarella si pesto, sau adauga crema de branza cu ceapa verde pentru un gust mai fresh. Pentru textura crocanta, presara samburi de nuca tocata in crema.
O varianta interesanta e sa adaugi putin cheddar afumat in loc de cascaval clasic, sau sa folosesti bacon cu piper pentru o nota suplimentara de picanterie. Experimenteaza cu diferite tipuri de carnaciori afumati: chorizo, andouille sau chiar carnaciori de pui pentru ceva mai usor.

 

 

Sfaturi de la maestrii gratarului

Rabdarea e esentiala – nu le grabi, gustul vine din afumarea lenta si gatirea uniforma

Baconul crud e obligatoriu – nu folosi niciodata bacon pre-gatit care nu se va rumeni frumos

Zona indirecta e cheia – gatirea directa iti strica totul, baconul se arde iar crema curge

Un alt secret e sa nu ii faci prea mari, dimensiunea ideala permite gatire uniforma si pastrarea formei. De asemenea, daca folosesti ardei foarte iuti, ai grija sa ii cureti bine pe interior si sa nu iti atingi ochii dupa manipulare.

 

Finalul care te face sa revii mereu la aceasta reteta

ABT-urile sunt genul acela de preparat care nu se uita. Nu doar pentru ca arata spectaculos cand tai baconul crocant si curge branza fierbinte, ci pentru ca reinventeaza ideea de "gustare la gratar". Nu mai e vorba doar de carne. E vorba de crema, contrast, textura, afumare, surpriza. Si da, e vorba si de aplauze.
Prima data cand ii faci, toata lumea va intreba "Ce ai facut aici?!" A doua oara, vor cere reteta. A treia oara, te vor ruga sa ii faci iar. Si in scurt timp vei deveni "tipul cu ABT-urile" in cercul tau de prieteni, o reputatie de care poti fi mandru.
Daca vrei sa impresionezi, sa iesi din rutina si sa ai ceva de povestit la urmatorul gratar, atunci ABT-ul e primul pas. E genul de reteta care transforma o gratareala obisnuita intr-un eveniment culinar memorabil si te pozitioneaza ca un adevarat maestru al focului. Incearca-i o data si vei intelege de ce au devenit obsesia grataragiilor din toata lumea.

Categorii recomandate