Cum se gateste la gratar cu dutch oven?

Indiferent ca vrei sa gatesti o tocanita consistenta sau chiar acel clasic de BBQ - un chilli in stil american, oala olandeza este perfecta pentru oricare dintre aceste preparate. Acest vas de gatit adanc, cu capac, uneori poate fi realizat complet din fonta, dar exista si modele mai usoare care sunt adesea ceramice si glazurate. Ambele materiale ofera un proces de gatire uniform, de tip convectional, care produce arome puternice si feluri de mancare fragede. 

 

 

Recomandari pentru preparate reusite intr-un Dutch Oven

Desi tigaia olandeza era odata agatata deasupra focului de tabara si lasata sa isi faca treaba, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand gatesti cu versiunea moderna, precum tigaia olandeza de la Weber. Aceasta are un strat de email portelanat peste fonta, astfel ca nu trebuie sa ungi suprafata cu ulei si poti fi sigur ca mancarea ta nu se va lipi de vas.

  • In cazul in care se poate vedea abur scapand prin capacul etans, inseamna ca gratarul este prea fierbinte sau ca nu ai inchis corect capacul. Asigura-te ca ai manusile de protectie termica puse si reajusteaza capacul in timp ce scade temperatura. Acum poti evita arderea mancarii sau chiar uscarea ei!
  • Plasticul nu este prietenul tau cand vine vorba de tigaile olandeze. Caldura ridicata poate topi usor ustensilele din materiale mai putin rezistente, deci foloseste accesorii de gatit din inox sau silicon premium. 
  • Una dintre cele mai importante lucruri de retinut atunci cand gatesti cu o tigaie olandeza este sa o tratezi cu grija. Vasul mare si capacul sunt foarte rezistente, dar le folosesti pentru a gati alimente la temperaturi ridicate. Acest lucru inseamna ca materialul exterior poate fi uneori vulnerabil la cadere si chiar la crapare sau spargere in urma socului.

 

 

 

Retete la Dutch Oven 

Tigaile olandeze pot fi folosite pentru a gati de la paini la compoturi de fructe, dar retetele noastre preferate sunt cele vechi, care aduc aminte de mesele clasice si satisfacatoare.

  1. Tocana de iarna. O reteta usoara de tocana de iarna cu alimente gustoase este masa perfecta pentru o cina rapida si usoara in tigaia olandeza si va incalzi orice seara rece de iarna!
  2. Ragout de pui. Pui, ierburi si legume? Suna ca o noua varianta a mesei perfecte de duminica si un preparat nu ar putea fi mai simplu. Pur si simplu aseaza puiul marinat pe un pat de legume in tigaia olandeza si in doar 45 de minute vei deschide capacul unei oale pline cu cele mai delicioase arome.
  3. Porc gatit lent. Desi acesta poate fi facut direct pe gratar, o tigaie olandeza este, de asemenea, o modalitate excelenta de a gati porcul in timp ce mentii acea suculenta pe care toti o iubim. Cu o marinada de cidru, aceasta reteta cu siguranta va deveni preferata familiei.

 

 

Acum că știi toate detaliile despre gătitul cu tigaia olandeză, ești pregătit să testezi aceste rețete la tine acasă. Gătitul cu tigaia olandeză nu doar că oferă o modalitate practică și eficientă de a pregăti mese delicioase, dar aduce și un sentiment de confort și tradiție în bucătăria ta.

Produse recomandate

Categorii recomandate