Cum folosesti corect termometrul la gratar?

Gratarul perfect nu tine doar de talent sau noroc, ci de control. Iar cand vrei control, ai nevoie de un termometru bun. Fie ca e vorba de un model clasic cu sonda, unul digital instant sau un termometru smart cu conectare wireless, termometrele de gratar de la PEFOC transforma orice sesiune de gatit intr-un act de precizie. Nu mai ridici capacul din 5 in 5 minute, nu mai tai carnea ca sa vezi daca e facuta si nu mai arzi friptura "ca la camping". Termometrul devine al doilea tau simt la gratar – citeste temperatura interna a carnii, iti arata cand ai ajuns la punctul perfect de coacere si iti da incredere sa gatesti orice, de la steak suculent la peste delicat sau cozonac pe jar.

 

De ce ai nevoie de un termometru gratar?
Sa gatesti la gratar fara termometru e ca si cum ai conduce cu ochii inchisi. Merge, dar risti sa o iei pe aratura. Un termometru gratar cu sonda iti spune exact ce temperatura gratar ai si cat de facuta e carnea si nu mai stai sa te intrebi daca e medium-rare sau bine facuta. Cu un termometru gratar profesional, afli instant in 15 secunde temperatura exacta. Adio taieturi in steak sa vezi rozul din mijloc! Plus ca e simplu - fie ca e gratar pe carbuni sau electric, termometrul te scoate din ceata.
Termometrul Weber Instant-Read, de exemplu, se opreste automat dupa 10 minute, asa ca nu-ti consuma bateria daca uiti sa-l opresti. Are si optiunea de a comuta intre grade Celsius si Fahrenheit, astfel incat sa-l poti folosi indiferent unde gatesti. 

 

 

Ce fel de termometru pentru gratar alegi?
Sunt cateva tipuri care fac treaba buna pe grill. Un termometru gratar cu sonda, ca Weber Instant-Read, e perfect pentru carne. Doar il introduci in mijlocul fripturii si vezi temperatura gratar in cateva secunde. Vrei ceva mai avansat? Un termometru gratar de gradina cu sonda wireless, gen Weber Connect, iti trimite date direct pe smartphone, ideal cand stai la o bere si nu vrei sa te ridici. Pentru temperatura gratar electric sau carbuni un termometru cu sonda dubla – una pentru carne, alta pentru gratar – e aur! 
Weber Connect vine si cu functii inteligente de asistenta pas cu pas, trimise direct pe telefonul tau prin aplicatie – te anunta cand sa intorci carnea sau cand e gata, ca si cum ai avea un chef langa tine.

 

Cum masori temperatura la un gratar carbuni?
Gratarul pe carbuni e ca o bestie salbatica pe care trebuie sa stii cum s-o imblanzesti. Temperatura la un gratar carbuni variaza mult. Jarul proaspat poate sari de 300°C, iar cand se domoleste, scade spre 150°C. Pune o sonda de termometru gratar langa grilaj, nu direct in foc, ca sa vezi temperatura reala unde gatesti. Pentru o friptura rapida, temperatura optima pe gratar e 200-250°C, asta inseamna jar incins, dar nu flacari mari. Daca vrei coaste lente, tine temperatura gratarului la 120-150°C. Ajustezi aerul din orificiile de aerisire si lasi termometrul sa-ti spuna cand e stabil. Cu un termometru gratar de gradina, nu mai mergi pe ghicite!

 

 

Cum masori temperatura la un gratar electric?
Gratarul electric e mai cuminte. Il setezi si el face treaba. Dar tot ai nevoie de un termometru gratar ca sa fii sigur. Pune sonda pe suprafata de gatit sa vezi temperatura acestuia. De obicei, vrei 180-220°C pentru carne sau legume. Profesionistii de la Weber ne recomanda aici un termometru instant - e perfect pentru variantele de grilluri electrice. Doar inserezi tija in mancare si afli rapid cat de aproape esti de temperatura optima pe gratar. Daca gratarul tau are termostat, verifica-l cu termometrul: uneori afisajul te poate insela, iar tu vrei precizie, nu promisiuni!

 

Cum se foloseste sonda pentru carne?
Un termometru gratar cu sonda trebuie sa fie bine pozitionat. Introdu sonda in partea cea mai groasa a carnii, departe de os sau grasime - acolo ti se va citi temperatura reala. Pentru un piept de pui, tinteste 74°C pentru o carne facute, dar nu uscata. Vita medium-rare? 55-60°C e perfect. Nu atinge grilajul cu sonda, pentru ca iti va arata temperatura fierului incins si nu a carnii.
SFAT: Cand nu folosesti termometrul, pune capacul de protectie pe sonda pentru a o mentine curata si a evita deteriorarea acesteia. Nu folosi sonda pe carne inghetata sau foarte rece imediat scoasa din frigider – lasa carnea la temperatura camerei pentru masuratori corecte.

 

 

Temperatura optima pentru fiecare tip de carne
Fiecare tip de carne are punctul ei perfect, iar termometrul pentru gratar e busola ta.

-Vita rare – 50-55°C, medium – 60-65°C, bine facuta – 70-75°C.

-Porc? Minimum 70°C ca sa fie sigura pentru digestie.

-Pui? 74°C la piept, 80°C in pulpa.

-Pestele merge la 60-65°C – zemos si fraged.

-Temperatura unui gratar carbuni sau electric trebuie sa fie constanta. Tine jarul sau setarea sub control, iar termometrul gratar de gradina iti spune cand sa actionezi.

-Daca scade sub 150°C la coaste, mai pune carbuni – e atat de simplu!

 

 

Trucuri ca sa folosesti termometrul ca un profesionist
-Nu te grabi si lasa termometrul sa stea cateva secunde in carne, mai ales la modele instant Weber.

-Curata sonda dupa fiecare folosire. Nu vrei resturi de la friptura de ieri.

-Daca ai gratar electric, verifica temperatura in mai multe zone. Uneori nu e uniform.

-Pe grill cu carbuni, tine termometrul gratar cu sonda aproape de mancare, nu deasupra flacarilor. Vrei adevarul, nu fum in ochi!

-Si nu-l lasa pornit aiurea. Weber Instant-Read se opreste singur dupa 10 minute, dar alte modele nu-s asa de destepte.

 

 

Ce mai poti face cu un termometrul de gratar?
Nu e doar pentru carne. Termometrul gratar e bun si la legume sau paine pe jar. Verifica temperatura gratar la 180°C pentru ardei sau ciuperci. Doar vrei sa iasa crocante, nu arse. Vrei cozonaci pe gratar? Tine temperatura optima gratar la 160-170°C si masoara aluatul. Cand ajunge la 90°C in mijloc, e gata. Termometrul te poate ajuta si in preparate mai fine – cum ar fi deserturi la cuptor-gratar sau rulade de carne umplute – unde fiecare grad conteaza. Cu un termometru gratar de gradina, gatitul afara devine stiinta, nu noroc!

Produse recomandate

Categorii recomandate