Ce inaltime trebuie sa aiba un cos de fum?

“Cat de inalt trebuie sa fie cosul de fum?” este una dintre intrebarile cel mai des intalnite cand vorbim de montarea unui dispozitiv termic. Raspunsul la aceasta intrebare este destul de complex, pentru ca inaltimea variaza in functie de mai multi factori. Deci, nu exista o dimensiune standard care sa fie aplicata in toate cazurile. 

In articolul ce urmeaza vom analiza care sunt factorii care determina inaltimea unui cos de fum si de ce trebuie sa tinem cont atunci cand il montam, pentru ca acesta sa functioneze cat mai optim si cat mai in siguranta. 

 

 

De ce depinde inaltimea cosului de fum? 

Inaltimea unui cos de fum difera in functie de mai multi factori, cum ar fi:

  • zona geografica in care locuiesti; 
  • inaltimea locuintei tale;
  • curentii de aer;
  • inclinatia acoperisului;
  • cladirile din imediata apropiere;
  • pozitionarea fata de coama acoperisului 

 

Ca sa afli care e inaltimea corecta pentru un cos de fum pe care urmeaza sa-l montezi, cel mai bine ar fi sa ceri parerea unui specialist. 

Dupa cum am zis, acesta va depinde si de inaltimea locuintei tale. Si pentru ca locuintele difera in inaltime, nu exista un cos de dimensiuni standard care sa fie potrivit pentru toate. 

Un cos interior sau exterior, care iasa de la jumatatea acoperisului catre coama, trebuie sa depaseasca coama. In cazul in care cosul iasa mai aproape de streasina, atunci se merge in inaltime pana cand distanta dintre terminalul cosului de fum si inclinatia acoperisului este de minim 2ml pe orizontala. 

 

 

Daca pentru un semineu cu evacuarea de 180 mm ne trebuie un cos de fum de 5 m, dar n-avem posibilitatea sa-l facem atat de inalt, este recomandat sa marim diametrul cosului. Totusi, nu-l vom aduce la acelasi diametru cu cel al semineului, ci il vom face de aproximativ 200-220 mm. Diametrul achizitionat nu trebuie sa fie prea mare deoarece acest lucru poate duce la supratiraj si, astfel, poate topi” lemnele. 

In acest fel, evitam anumite probleme legate de tiraj. Asadar, cu cat cosul de fum e mai mic in inaltime, cu atat diametru acestuia trebuie sa fie mai mare. Se poate sa avem probleme cu tirajul atunci cand curentii de aer sunt slabi, chiar si atunci cand avem un cos de fum foarte inalt. Asta deoarece ii va fi greu sa traga fumul.

 

In cazurile de genul acesta, solutia este montarea unui ventilator special care sa ajute la tiraj. Acest ventilator are un reglaj de turatie si se monteaza in locul palariei. Avantajul este ca vei putea regla turatia chiar si de pe telefon, cu ajutorul unei aplicatii. 

Exista totusi si zone in care curentii sunt foarte puternici. Prin urmare, tirajul va fi mult prea mare. In astfel de situatii, recurgem la o alta solutie - un regulator de tiraj. Acesta se va monta pe cosul de fum, in locul usitei de vizitare. Acest regulator este prevazut cu o clapeta si indica o anumita greutate, ambele vor fi setate in functie de nevoie. Daca tirajul e prea mare dupa ce a fost setata valoarea pascal, clapeta se va deschide pentru a lasa sa intre putin aer in cosul de fum. Acest lucru va ajuta la stabilizarea tirajului.

O alta problema ce poate aparea atunci cand curentii sunt prea puternici, este ca fumul sa fie intors pe cosul de fum si sa intre in locuinta. In cazul acesta se monteaza o palarie antivant rotativa. Un aspect important de retinut este ca tirajul mai poate fi influentat si de racordul la cosul de fum (care poate fi la 90 sau 45 de grade). Cel mai des, cosul va fi racordat la 90 de grade. Racordul la 45 se va face atunci cand tirajul va fi dificil. 

 

Tipuri de cosuri de fum 

Exista mai multe cosuri de fum, realizate din diferite materiale. Cele mai populare sunt:

  1. Cosurile de fum ceramice
  2. Cosurile de fum din inox
  3. Cosurile de fum traditionale din caramida (zidite)

 

Fiecare cos de fum vine cu propriile avantaje, insa cele mai recomandate sunt cosurile de fum modulare din ceramica. Asta deoarece sunt foarte usor de montat si au o durata de viata lunga. 

Unde se monteaza un cos de fum din ceramica? 

Cosurile de fum din ceramica reprezinta o solutie sigura pentru locuinta ta, sunt rezistente si sunt cea mai buna solutie de pe piata la momentul actual. Important de retinut este faptul ca aceste cosuri necesita o fundatie solida, avand o greutate de 100kg/ml. 

In cele mai multe cazuri, cosurile de fum din ceramica se monteaza in interiorul unei locuinte. Totusi, exista si situatii cand acestea vor fi montate la exterior. Partea buna este ca aceste cosuri nu vor necesita izolatie suplimentara, nici macar cand sunt montate pe exteriorul casei tale! 

 

 

Gama noastra cuprinde cos de fum ceramic realizate din elemente prefabricate - samota si beton - potrivite pentru orice buget! 

Unde se monteaza un cos de fum din inox? 

Cosurile de fum din inox sunt si ele o optiune foarte buna si sigura. Avantajul principal al acestora este ca au o greutate mai mica, ce permite montarea in locuri mai dificile, cat si cu plecare din consola, montata pe perete. In plus, cosurile din inox ofera cea mai larga gama de diametre - de la 120 mm, pana la 250 mm . Se pot comanda si diametre mai mari, insa livrarea poate dura mai mult. 

Un cos de fum din inox izolat se va monta, de cele mai multe ori, la exterior, iar durata de viata al acestuia este intre 15 si 20 de ani. Cu cat combustibilul folosit este de o mai buna calitate, cu atat cosul de fum va rezista mai mult in timp. 

 

 

La fel ca cele din ceramica, cosurile de fum din inox se monteaza usor si nu necesita mult santier. Prin urmare, manopera te va costa mai putin.

In catalogul Pe Foc, gasesti o gama larga de cosuri de fum inox, cu sectiune circulara, design modern, care au o tehnica speciala de evacuare. Cosurile de fum pe care le oferim poarta semnatura unor firme de renume in domeniul sigurantei si eficientei, si au preturi accesibile!  

 


Inaltimea unui cos de fum va varia in functie de factori precum inaltimea locuintei, inclinatia acoperisului, cladirile din apropiere, dar si de zona geografica. Prin urmare, nu exista o dimensiune standard pe care o consideram potrivita” pentru toate locuintele. Totusi, este foarte important ca aceasta inaltime sa fie calculata in mod corect, de la bun inceput. Ca sa nu gresesti, cel mai bine ar fi sa ceri ajutorul unui specialist.