Pe Foc

Friptura antricot de vita pe Big Green Egg [reteta video]

Daca vrei sa gatesti o friptura din antricot de vita in asa fel incat sa fie foarte frageda, suculenta si delicioasa, iti recomandam urmatoarea reteta de pregatire cote de boeuf la gratar ceramic Big Green Egg. In tutorialul de mai jos, vei afla totul: cum pregatesti cuptorul de gradina EGG, cum condimentezi carnea precum si modul de gatire:

 

 

 

Practic, metoda prezentata mai sus, presupune o tehnica de gatire in 2 pasi. In primul rand, se gateste friptura cu convectorul cuptorului EGG, pana la atingerea temperaturii interioare de 46-48 *C. Ulterior, carnea este asezata direct pe grill-ul gratarului pentru a crea un model striat atragator si a conferi carnii o aroma suplimentara. Aroma antricotului este in mare parte determinata de marinada. Aceasta marinada de soia dulce este delicioasa pentru carne. Otetul de cidru adaugat face ca antricotul sa fie si mai delicat. Va rugam sa retineti ca pe langa timpul de pregatire in avans din reteta, sunt necesare inca circa 8-24 ore pentru marinarea carnii.

 

 

 

 

 

INGREDIENTE

 

De ce ai nevoie pentru a pregati o friptura cote de boeuf pe gratar gradina Big Green Egg? Mai jos vei afla retata si tot ce ai nevoie pentru bucata de carne de vita pe care vrei sa o gatesti, pentru marinada in care vei pune antricotul cu o zi inainte si pentru sosul de glazurare care ii va oferi gustul desavarsit!

 

 

Pentru antricot:

-2 bucati de carne de pus in cuptorul ceramic

-4 linguri de pulbere din 5 condimente

-2 cepe de primavara

-1 lingura de seminte de susan

 

 

 

 

Pentru marinada:

-2 cuisoare de usturoi

-2 cm ghimbir proaspat

-½ ardei iute

-1 bat de scortisoara, 3 cuisoare

-10 boabe de piper

-1 anason

-1 lingura de ghimbir macinat

-100 ml ulei de arahide, otet de cidru – 75 ml

-Sos de soia – 150 ml, sos de soia dulce - 150 ml

 

 

Pentru glazura:

-Sos de soia – 150 ml

-150 ml sos de soia dulce indonezian

-Otet de cidru – 50 ml

-50 ml ulei de arahide

-2 lingurite de sirop de mere

 

 

 

 

ETAPA PREGATIRII

 

- Scoateti membrana din partea concava a nervurilor prin glisarea unui cutit subtire intre membrana si nervuri. Slabiti membrana si trageti-o cu mana. Faceti acelasi lucru cu a doua bucata de carne. Presati-le apoi pe ambele parti cu pulberea din cinci condimente si presati mirodenii in carne.

- Puneti usturoiul si taiati verdeata pentru marinada. Taiati ghimbirul in felii si ardeiul iute in inele. Rupeti batul de scortisoara la jumatate si zdrobiti usor boabele de piper. Se amesteca toate ingredientele din reteta pentru marinada.

- Asezati carnea intr-un vas si turnati peste marinada. Acoperiti vasul si lasati antricotul sa se marineze in frigider timp de 8-24 ore. Intoarceti carnea din cand in cand, adaugand marinada peste ea de fiecare data. De asemenea, puteti marina coaste intr-o punga sigilata.

 

 

ETAPA GATIRII PROPRIU-ZISE

 

- Aprindeti carbunele in cuptorul ceramic EGG si incalziti la 125 ° C. Bucurati-va de aroma pe care o dau chipsurile Apple ude.
- Imprastiati chipsurile de fum inmagazinate cu apa peste carbunele stralucitor. Puneti convectorul in gratarul EGG si puneti panoul dreptunghiular deasupra. Asezati grilajul in EGG si plasati tavita de costite pe partea superioara a acestuia. Puneti carnea in egg si inchideti capacul EGG-ului. Aduceti temperatura inapoi la 125 ° C si lasati carnea sa se gateasca timp de 2,5 ore.
- Se incalzeste EGG-ul la 140 ° C si se lasa nervurile sa se fierbe mai departe la aceasta temperatura mai ridicata timp de aproximativ 20 de minute. Intre timp, amestecati ingredientele pentru glazura in vasul pentru sos de castron si puneti-l pe partea laterala a grilajului. Se amesteca regulat, astfel incat ingredientele sa fie bine amestecate.
- Glazurati partea carnoasa a antricotului si lasati-l sa fiarba inca 10 minute. Glazurati si a doua oara si lasati sa fiarba inca 10 minute. Intre timp, taiati ceapa de primavara in inele.
- Scoateti carnea din cuptorul Big Green Egg si glazurati pentru o ultima data totul. Se presara apoi antricotul cu ceapa de primavara si seminte de susan. Carnea poate parea destul de inchisa datorita marinadei, dar acest lucru nu va deteriora aroma in nici un fel.